Be YOU Werkboek

Bonus opdrachten

Alle bonusopdrachten die horen bij het programma

 

 

Zelfliefde opdracht week 22 dag 1 blz 16 

Maak een lijstje met dingen waar jij van ontspant. Iets dat je graag doet.

Iets waar je blij van wordt. Zorg dat er minimaal 5 dingen op staan. Denk aan in bad gaan, muziek luisteren/maken, je favoriete plek bezoeken, je lievelingschocola eten.

Iedere x dat je aan de slag gaat met iets moeilijks. Iets zwaars. Of iets dat je vervelend vind. Spreek je met jezelf af, wat van bovenstaand lijstje je gaat doen zodra je klaar bent met dat wat zo ruk is.

Op deze manier stimuleer je jezelf om door te zetten. Je geeft jezelf een beloning voor een moeilijke opdracht. Ën je zenuwstelsel krijgt de kans om weer tot rust te komen. Dat is dus ultieme zelfliefde!

 

Zelfliefde opdracht week 25 dag 3 blz 47

Selfcare betekent voor jezelf zorgen. Heftige selfcare betekent dus héél erg goed voor jezelf zorgen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Denk aan iemand van wie je heel veel houdt en bedenk je dan dat die persoon verdrietig is. Wat zou je tegen hem/haar zeggen? En wat zou je voor hem/haar doen?

Is dat iets dat je ook voor jezelf kan doen? Soms betekent selfcare ook vooral iets NIET doen. Dus bijvoorbeeld niét naar iemand toegaan waar je nu eigenlijk geen zin in hebt. Of even niét meedoen met anderen. Wat heb jij nodig als je verdrietig bent? Wat wil je dan niet? Wat wil je juist wél? Schrijf dit op en deel dit met je beste vriend(in) of je broer/zus. Zo kan diegene voor jou doen wat jij nodig hebt de eerstvolgende keer dat je verdrietig bent.

 

Zelfliefde opdracht week 28 dag 1 blz 67

Liefde voor jezelf betekent ook de tijd nemen voor bepaalde taken. Dus niet snel snel je huiswerk maken, maar er echt de tijd voor nemen. Wat extra aandacht besteden aan de omstandigheden bijvoorbeeld. Zorg bij de journaling opdracht van deze week dat je op een extra fijne plek gaat zitten. Pak iets lekkers en wat te drinken en leg dat klaar bij je werkboek. Trek je fijnste chill-kleding aan. Zet een muziekje op. Pak je mooiste pen. Misschien steek je zelfs een geurkaarsje aan. Maak er een echt fijn moment van. Zelfliefde is taken uitvoeren op de allerfijnst mogelijke manier…

 

 Zelfliefde opdracht week 33 dag 3 blz 115

Zelfliefde is je lichaam goed verzorgen. Je lijf zorgt er toch maar weer iedere dag voor dat je alles kan doen. Goed voor dat lijf zorgen is dus ook een vorm van zelfliefde. Dat kan zitten in voeding of in beweging, maar wat dacht je van letterlijke verzorging? Je goed wassen, je huid reinigen, wondjes de aandacht geven, je lijf laten rusten na inspanning (dus slapen). En bij die verzorging hoort ook het luisteren naar je gevoel. Dus toch niet naar dat feestje gaan, omdat je moe bent. Even niet afspreken met anderen, omdat je overprikkelt bent. Even niet een ander helpen, omdat je zelf nog wil leren voor die toets. Bekijk je afspraken van deze week; wat ga jij NIET doen om voor je lijf te kunnen zorgen?

 

Zelfliefde opdracht week 36 dag 1 blz 135

Wat een belangrijke boost is voor zelfliefde is zelfcompassie. We zijn geneigd om heel streng naar onszelf te zijn. Om te vinden dat we iets fout hebben gedaan of dat we dom overkwamen of zelfs dat vervelende gebeurtenissen onze eigen schuld zijn. Vaak zijn dit situaties die we bij onze beste vriend(in) heel anders zouden benaderen. Beschrijf in jouw notities een situaties waarin jij jezelf dom vond, of vond dat je een fout maakte. Of misschien weet jij nog wel een moment waarin jij vind dat jij zelf de schuld bent van wat er gebeurde. Ben zo specifiek mogelijk. En beschrijf dezelfde situatie dan eens alsof het over je vriend(in) gaat. Wat is het verschil? Wat zou je tegen jezelf zeggen in deze situatie als je nog maar een kleuter was geweest? Had je dan anders gereageerd? Oefen in het hebben van wat empathie voor jezelf. Ook jij bent mens. Ook jij mag fouten maken.

 

Zelfliefde opdracht week 38 dag 2 blz 154

Zelfliefde in een groep. Het is moeilijk. En tegelijkertijd heel belangrijk om te leren bij jezelf te kunnen blijven. Wat vind jij altijd moeilijk in een groep? Is het je uitspreken, je mening geven? Vind jij het moeilijk om niét mee te doen met iets? Vind jij het moeilijk om juist anders te zijn dan de anderen? Beschrijf een situatie waar jij tegen aan loopt als je met meerdere personen bent. Hoe kun je dit in de toekomst anders doen? Hoe kun je dit oefenen?

DOE wat je zelf bedacht hebt.